Wat te doen bij overlijden?
Wat te regelen bij overlijden dierbare
Als iemand thuis is overleden dan is het belangrijk dat er een arts gebeld wordt om de oorzaak van het overlijden vast te stellen. Pas als de arts geweest is kunnen wij naar u toekomen. Maar u hoeft ons niet meteen te bellen, u mag de tijd nemen en eerst nog rustig samen zijn bij de overledene. Er is geen haast. U mag eerst familieleden bellen natuurlijk. Als u ons belt bespreken wij telefonisch kort wat er op dat moment nodig is en we spreken af wanneer we naar u toe komen om de eerste stappen te zetten.
Bij overlijden in een ziekenhuis heeft u te maken met ziekenhuisprotocollen. Dat verloopt natuurlijk anders dan bij een overlijden thuis. De overledene zal binnen een paar uur worden overgebracht naar het mortuarium van het ziekenhuis. Vanaf daar kan de overledene worden overgebracht naar een andere plek: naar huis, naar een uitvaartcentrum. Dit is iets wat wij met u zullen bespreken als u ons belt. Bij overlijden in de nacht voldoet het als u ons ‘s ochtends belt.
Bij overlijden in het buitenland hebben we te maken met weer andere regels en procedures. Als u ons belt om het overlijden te melden bekijken we op dat moment wat er nodig is en wat er in gang gezet moet worden. Meestal zult u ook al contact hebben met een verzekeringsmaatschappij die u door de eerste stappen heenleidt.
Uw dierbare is overleden, wat nu?
Er komt opeens veel op u af. U maakt een hectische, emotionele periode door waarin u veel praktische beslissingen moet nemen. Het is van belang om in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart momenten van rust te creëren. Daarvoor kunt u met een gerust hart bij Rooshert terecht.
Een mooi afscheid
De uitvaartbegeleiding van Rooshert is informeel en betrokken. Wij streven ernaar dat u goed afscheid kunt nemen van uw geliefde op een wijze die bij u past. Wij zijn flexibel en begeleiden u met aandacht en toewijding. Onze werkzaamheden stemmen wij af op uw behoeftes en wensen. Wat doen wij?
Wij gaan stap voor stap met u bespreken wat er nodig is en gaat gebeuren. Meestal is het eerste onderwerp ‘de laatste verzorging’ en ‘de opbaring’. Daarna komen de volgende zaken aan de orde: cremeren, begraven, kist, mand, wade, kaart ja of nee, bloemen, afscheid, eenvoudig of uitbundig… Op onze pagina INSPIRATIE gaan we hier dieper op in.
Stijl van (samen)werken
Wij begeleiden, adviseren, dragen ideeën aan en denken met u mee. Wij leggen uit wat mag en wat moet, en we helpen u bij het maken van keuzes. Wij kunnen allerlei zaken voor u regelen en uitvoeren maar wanneer u veel zelf wilt doen, zijn wij op de achtergrond aanwezig.
Rooshert respecteert de wensen van de overledene geeft de ruimte aan de eigen inbreng van de nabestaanden.
Wat moet:
- In geval van een overlijden dient de behandelend arts zo spoedig als mogelijk na het overlijden de aard van het overlijden vast te stellen.
- Er moet aangifte van overlijden gedaan worden in de plaats van overlijden (door de uitvaartbegeleider, of een nabestaande indien daar behoefte aan is). De gemeente verstrekt vervolgens een akte van overlijden en ook een verlof tot begraven of cremeren.
- De omhulling (grafkist, mand, wade) van de overledene krijgt een uniek registratienummer en een bijbehorend registratieformulier. Rooshert heeft hier een naamsgebonden nummersysteem voor.
- Op het moment van begrafenis of crematie moet de overledene volledig bedekt zijn, hetzij d.m.v. een gesloten kist of mand, hetzij d.m.v. een wade of doeken. Deze bedekking geldt ook voor het vervoer van een overledene over de openbare weg.
- De uitvaart moet plaatsvinden uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden. Je begint met tellen op de dag na de dag van overlijden. Weekend- en feestdagen tellen niet mee. De uitvaart mag ook eerder plaatsvinden maar er moet in ieder geval 36 uur tussen overlijden en uitvaart zitten. Wanneer de uitvaart plaatsvindt hangt onder andere af van beschikbaarheid van de gewenste uitvaartlocatie maar ook zijn de wensen van de familie uiteraard heel belangrijk. Soms, als er bijvoorbeeld een familielid uit het buitenland moet komen, is het nodig om over de 6 werkdagen termijn heen te gaan en dan vragen we daarvoor uitstel aan.
Wat mag:
- Cremeren of begraven? En waar dan?
- De overledene verzorgen, wassen en aankleden…wilt u dat zelf doen, of samen met ons? Daarin moet niks, we bepalen op dat moment wat voor u het prettigste is.
- Wilt u uw dierbare thuis op laten baren, in het tuinhuisje misschien of kiest u voor een rouwcentrum?
- Kiest u voor een grafkist van hout of voor een mand van wilgentenen? Of liever een opbaarplank of een baar waarop we de overledene in een wade wikkelen?
- Wilt u een rouwkaart versturen en hoe geeft u die vorm?
- U mag als u wilt zelf uw dierbare in de kist leggen, zelf sluiten, zelf dragen, zelf vervoeren.
- U kunt kiezen uit diverse vormen van rouwvervoer zoals bijvoorbeeld een rouwwagen, een uitvaartbus, een boot, uw eigen auto…
- Een kerkdienst of een bijeenkomst op het strand of vindt het afscheid plaats in de aula van het crematorium, in een manege, een loods of een andere alternatieve locatie?
- uitvaartmuziek, sprekers, bloemen, rituelen, stilte, aandacht…
- Er mag dus echt van alles en er moet eigenlijk niet zoveel. Om binnen al die mogelijkheden een weg te vinden en keuzes te maken: daarom is onze persoonlijk afgestemde begeleiding zo belangrijk.