Begrafenis Amsterdam
Begrafenis in Amsterdam en omstreken
Voor begraven in Amsterdam zijn er veel mogelijkheden. De Amsterdams begraafplaatsen zijn er in alle delen van de stad. De grootste Amsterdamse begraafplaatsen zijn Zorgvlied in Amsterdam Zuid (eigenlijk Amstelveen) en De Nieuwe Ooster in Amsterdam Oost en in Amsterdam West is begraafplaats Westgaarde. Al deze uitvaartlocaties hebben ook een crematorium. In Amsterdam Noord is begraafplaats en crematorium De Nieuwe noorder.
En er zijn nog meerdere kleinere, maar zeer sfeervolle, begraafplaatsen doorheen heel Amsterdam en omgeving. Voor een begrafenis in Amsterdam en omstreken kunnen wij u goed informeren.
Men kiest vaak voor begraven omdat er behoefte is aan een plek om heen te kunnen gaan. Maar ook kan het traditie zijn binnen een familie, is er een familiegraf of mag er uit religieuze overwegingen niet gecremeerd worden.
Creatieve en flexibele begrafenisonderneming Amsterdam
Rooshert is een begrafenisonderneming Amsterdam die flexibel en creatief durft te denken. Qua afscheidsbijeenkomsten kan én mag er namelijk veel, waardoor u een persoonlijke en bijzondere begrafenis kunt organiseren. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om juist voor een traditioneel afscheid te gaan, of zowel oude als nieuwe gebruiken te combineren. Het belangrijkste is dat het afscheid waardevol en troostrijk is voor u en de naasten. Bij Rooshert luisteren we daarom altijd goed naar uw wensen en inbreng. Daarnaast geven wij u persoonlijke aandacht en we zijn toegewijde gesprekspartners. Dit doen wij onder andere door zoveel mogelijk met één uitvaartbegeleidster en contactpersoon te werken tijdens het gehele proces.
KIEZEN VOOR BEGRAVEN OF CREMEREN OF DE WETENSCHAP?
Er wordt meestal gekozen voor cremeren of begraven. Er zijn meer interessante mogelijkheden in ontwikkeling maar die zijn in Nederland nog niet mogelijk. Denk aan resomeren, composteren, creomeren. Wat meer hierop kunt u lezen bij Groene alternatieven.
Naast cremeren of begraven kan iemand er ook voor kiezen dat zijn/haar lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld wordt. Het lichaam wordt dan overgedragen aan een Academisch Ziekenhuis en zal voor onderzoek en scholing gebruikt worden. Mensen kiezen hiervoor uit overtuiging en/of omdat het goedkoop is. Het kost namelijk niets. In dat geval wordt er dus niet begraven of gecremeerd.
Uiteraard is het wel mogelijk om een afscheids- of herdenkingsbijeenkomst te organiseren ter ere van de overledene.
Let wel: het kan gebeuren dat er geen plek is om het lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen. Dan zal er toch een uitvaart in de zin van een begrafenis of crematie moeten plaatsvinden.
Begrafeniskleding: Wat trekt u aan
Als u zich afvraagt hoe het hoort? In deze tijden van uiteenlopende meningen over wat wel en niet hoort weet niet iedereen meer wat te doen. Leest u verder in het artikel Wat moet ik aan naar de uitvaart?
Wat kost een begrafenis?
Wat zijn de kosten voor een begrafenis in Amsterdam? Dat is afhankelijk van uw keuzes.
Een algemeen graf is een graf dat wordt toegewezen door de begraafplaatsbeheerder. Hierin worden mensen die elkaar niet gekend hebben begraven. Er is geen mogelijkheid tot verlenging en dit houdt in dat nadat de verplichte 10 jaren grafrust, van de overledene die bovenin ligt, verstreken zijn, het hele graf ophoudt te bestaan.
Voor een algemeen graf betaalt u gemiddeld 1000 euro voor 10 jaar. Uitschieter is Zorgvlied waar u voor een algemeen graf bijna 2000 euro betaalt. (prijspeil 2020)
Op de kleinere Amsterdamse begraafplaatsen zoals bijvoorbeeld St Barbara bij de Westergasfabriek kost een algemeen graf wat minder: 880 euro.
Echter, bovenstaande gemiddelden zijn geen reëel beeld van wat een uitvaart kost ervan uitgaande dat een uitvaart meer behelst dan alleen de kosten van een graf.
Wij kunnen op verschillende manieren een kostenindicatie voor u maken.
- Uitgaande van uw wensen mbt locatie, aantal mensen, gewenste tijd in de aula, koffiekamer, hapjes en drankjes etc
- Uitgaande van uw budget en zoveel mogelijk rekening houdend met uw wensen.
Als het voor uw wens is de kosten zo laag mogelijk te houden dan gaan wij daar onze best voor doen natuurlijk en dan zoeken wij voor u uit hoe we dat kunnen doen.
Hoeveel dagen na overlijden is de begrafenis
De begrafenis (lees: uitvaart, crematie) moet plaatsvinden uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden. En dan beginnen we te tellen op de dag na de overlijdensdag. Weekend- en feestdagen tellen niet mee.
In sommige gevallen moet de uitvaart toch later plaatsvinden. Dit kan komen doordat er familie uit het buitenland moet komen, of omdat er niet eerder plaats is op de gewenste uitvaartlocatie of nog andere redenen. In zo’n geval moeten wij uitstel aanvragen bij de gemeente. Hiervoor brengt de gemeente kosten in rekening van ongeveer 20 euro.
Natuurlijk mag de uitvaart eerder plaatsvinden maar niet eerder dan 36 uur na overlijden.