Gaat Yarden failliet?

Maar liefst één miljoen polishouders van uitvaartverzekeraar Yarden loopt het risico dat de verzekeraar failliet gaat.

Rooshert heeft navraag gedaan bij Wilfred Mooij van Geijsel Kroon hoe het zit. Wilfred legt uit dat Yarden in het verleden bij de verkoop van natura uitvaartverzekeringen een aantal toezeggingen heeft gedaan die zij inmiddels niet meer volledig na kan komen.

Yarden komt geld te kort.

Tegenover de verzekerde diensten rond een uitvaart moet een uitvaartverzekeraar kapitaalgaranties hebben. Bij de meeste verzekeraars zijn deze kapitaalgaranties twee keer de aangegane verplichtingen, oftewel 200%. Bij Yarden ligt deze lange termijngarantie vermoedelijk onder de 25%. Dat betekent dat Yarden voor iedere nog uit te voeren uitvaart van bijvoorbeeld €10.000 minder dan € 2.500 beschikbaar heeft. Dat gaat natuurlijk niet goed.

Dela reddende engel?

Yarden leek te worden gered door concurrent Dela. Dela was bereid de nodige extra garantie te geven, maar dan moesten de polissen van ongeveer 390.000 verzekerden fors versoberd worden. In plaats van harde geïndexeerde toezeggingen rondom de uitvaart zouden de toezegging worden omgebouwd naar vaste bedragen (€ 3.500) die dan niet verder zouden worden geïndexeerd. Dit betekent dat nabestaanden worden opgezadeld met forse bijbetalingen terwijl de uitvaart in het verleden wel goed was verzekerd.

Negentien polishouders hebben bij de kantonrechter in Almere weten af te dwingen dat hun uitvaartpolissen niet mogen worden aangepast. Dela heeft daarop besloten af te zien van de overname van Yarden.

Hoe het nu verder gaat met Yarden is onduidelijk.

Maar wat kunt u nou doen als u een uitvaartpolis van Yarden heeft?

Het is verstandig om uw uitvaartverzekering na te lopen en zelf of met een goede adviseur naar de Yarden-voorwaarden te kijken. Yarden blijkt namelijk een keurige afkoopregeling te hebben voor verzekerden die jarenlang trouw premie hebben betaald. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij maar liefst 80% van hun inleg opeisen en dat kan gelet op de dekkingsgraad achteraf weleens een verstandige beslissing blijken te zijn.

Uw uitvaartwensen actualiseren.

Daarnaast is dit een goed moment om na te denken over uw uitvaartwensen. Zijn deze nog hetzelfde als toen u uw uitvaartverzekering afsloot? Wij kunnen u daar bij helpen en u ook een actuele kostenindicatie van uw uitvaartwensen geven zodat u met een gerust hart verder kunt.

Rooshert Laatste Wensenboekje

Wij sturen u graag ons Laatste Wensenboekje toe zodat u uw uitvaartwensen nog eens goed kunt overdenken en vastleggen. U krijgt daarbij ook ons inspiratieboekje Heimwee & Hoop waar mooie korte teksten in staan. Wilt u de boekjes per post ontvangen stuurt u dan een mail naar post@rooshert.nl.

Of u kunt hieronder klikken om het Wensenboekje te downloaden.

Ik wil graag het Wensenboekje downloaden.